Oralna higijena

Oralna higijena najbolja je zaštita i preventiva od dentalnih problema! Pravilnom oralnom higijenom može se izbjeći i prevenirati čak do 70% oboljenja usne šupljine. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti kao što su:

karijes, zubni kamenac, loš zadah, krvarenje desni i slične oralne infekcije kao npr. gingivitis i parodontološke bolesti.

poliklinika orthodesign

Izrazito je važno da već u najranijoj dobi steknemo naviku održavanja oralne higijene. Često se suočavamo sa pitanjima roditelja kada je najbolje krenuti održavati oralnu higijenu djeteta? ADA ili “American dental association” preporučuje da se s higijenom usne šupljine započne već nekoliko dana po rođenju djeteta. Iako ova preporuka djeluje zbunjujuće, jer tako malo dijete nema zube, ona ima itekako smisla. Naime, ostaci hrane u ustima i naslage na sluznici služe kao hranilište bakterijama koje mogu oštetiti zubiće već pri nicanju. Stoga je poželjno da se djetetu nakon hranjenja usta isperu vodom ili nekom nezaslađenom tekućinom, a prije spavanja da se sluznica obriše i očisti od ostataka hrane vlažnom gazom. Čim izniknu prvi zubi, mogu se četkati mekanom četkicom koja svojom veličinom mora biti prilagođena dobi djeteta. Neki terapeuti savjetuju, umjesto četkicom, tako maloj djeci zube čistiti vlažnom gazom ili za to namijenjenim vlažnim maramicama. Upotreba paste ne preporuča se do druge godine djetetovog života. Nakon navršene druge godine može se početi koristiti mala količina zubne paste koja sadrži fluor. Treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvođača na kojoj piše koja količina fluora je predviđena za koju dob djeteta. Dječje zubne paste podijeljene su u dvije skupine, za dob od 2 do 6 godina i za djecu stariju od 6 godina. Roditelji su najvažniji faktor u učenju djeteta pravilnoj oralnoj higijeni. Oni su ti koji trebaju demonstrirati djetetu kako pravilno četkati zubiće i poticati dijete da ih samostalno četka. Djete neće moći samostalno učinkovito očetkati zube, ali će time već u najranijoj dobi steknuti naviku provođenja svakodnevne oralne higijene. Nakon što dijete završi s četkanjem, roditelji moraju prekontrolirati kako je dijete očetkalo zube i zatim temeljito očetkati sve zubne plohe u ustima. S vremenom će djetetova motorika napredovati, pa će i četkanje postati učinkovitije.

Smatra se da roditelj treba četkati zube do djetetove šeste ili sedme godine. Od šeste do desete ili jedanaeste godine, djeca to mogu raditi sama, ali je poželjan nadzor kvalitete pranja od strane roditelja. Tek nakon desete ili jedanaeste godine djeci se može prepustiti samostalna briga o održavanju oralne higijene. Kako u svemu, tako i u provođenju mjera oralne higijene, vrlo je važna pravilna motivacija. Dijete svaki put treba nagraditi za uloženi trud pohvalom, a negativnu motivaciju (poput zastrašivanja posjetom stomatologu) treba izbjegavati.

Postoje 2 načina čišćenja zubi, svakodnevno čišćenje zubi kod kuće i profesionalno čišćenje u ordinaciji, čije se provođenje preporuča svakih 6 mjeseci.

Čišćenje zubi kod kuće preporuča se barem 3 puta dnevno po 3 minute. Postoje razna pomoćna sredstva u održavanju oralne higijene. To su zubna četkica, zubna pasta, konac, interdentalna četkica, razne antiseptičke tekućine i dr. Mnogi nisu upoznati sa svim tim sredstvima, zbog čega u našoj ordinaciji možete dobiti detaljnu demonstraciju čišćenja usne šupljine svim navedenim sredstvima.

Što se tiče profesionalnog čišćenja zubi u ordinaciji ono se sastoji o 4 koraka.

  1. skidanje naslaga zubnog kamencaultrazvučnim aparatom(CAVITRON)
  2. odstranjivanje nedostupnih naslaga kao i pigmentacija (obojenja) zuba pjeskarenjem (npr. pigmentacije nastale uslijed pušenja)
  3. poliranje zubi polirajućim gumicama uz upotrebu paste za poliranje
  4.  te aplikacija  GC TOOTHMOOSE preparata koji neutralizira kiselinu koju produciraju bakterije u zubnom plaku, štiti ogoljele dentinske površine i pospješuje prirodan proces remineralizacije zubne cakline

Cijeli postupak traje oko sat vremena, daje neizmjerno bolji osjećaj čistoće usne šupljine, te zubi poprime prirodnu boju. Često pacijenti zainteresirani za izbjeljivanje zubi nakon ovog tretmana budu više nego zadovoljni svojom prirodnom bojom zubi, i često više na izražavaju želju za izbjeljivanjem zubi. To se ponajviše odnosi na pušače, osobe koje piju mnogo kave ili osobe koje dugo ili nikad nisu bile na profesionalnom čišćenju zuba.

 

Usluge

Git prestis estruntibus as dolore dolorer uptaepu ditaquia veliquaectur aris sim vel iducius assimus apitat a volorem.

Saznajte više

Kontakt

Git prestis estruntibus as dolore dolorer uptaepu ditaquia veliquaectur aris sim vel iducius assimus apitat a volorem.

Pošaljite upit