Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi je estetski stomatološki postupak kojim se postojeća boja zubi mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Izbjeljivanje zuba je prvenstveno estetski problem, iako se time  ujedno rješavaju i eventualni psihološki problemi uzrokovani nezadovoljstvom postojeće prirodne boje zuba.

zenka

Tijekom života zubi postaju tamniji zbog promjena u samoj mineralnoj strukturi zubi jer caklina postaje manje porozna. Međutim, češće do promjene boje dolazi zbog nekih genetskih i degenerativnih promjena, vitaminskih i mineralnih pripravaka, upotrebe antibiotika, konzumiranja tetraciklina u trudnoći, pretjeranog uzimanja floura, nepravilno provedenog zahvata liječenja zuba,  konzumacije obojene hrane i pića ( kava, čaj, vino), pušenja i samog procesa starenja. Prije samog postupka izbjeljivanja potrebno je provesti sanaciju karijesa, te profesionalno očistiti zube kako bi se uklonile tvrde i meke naslage.

Postupak izbjeljivanja nije za svakog pacijenta. Ne preporuča se mlađima od 18 godina, te trudnicama i dojiljama. Što se tiče gornje dobne granice, ona ne postoji, međutim stariji pacijenti trebali bi biti svjesni da sam proces starenja dovodi do tamnjenja zubi i da se ponekad boja ne moze povratiti.

Na današnjem tržištu postoji velik niz proizvoda, a samim time i načina izbjeljivanja. Svi se oni svode na upotrebu slobodnih kisikovih radikala oslobođenih iz otopine ili gela karbamid ili vodikovog peroksida koji prodiru u tvrda zubna tkiva i uzrokuju promjenu boje zubi. Postupak se dijeli na izbjeljivanje u ordinaciji tzv. Power bleaching ili In Office bleaching, te izbjeljivane kod kuće ili At Home Bleaching koji se ujedno mogu i kombinirati. Izbjeljivanje se može provoditi i pomoću pasta za zube sa izbjeljivajućim učinkom, te postupcima mikroabrazije. Osim vitalnih zuba, izbjeljivanje se može provoditi i na avitalnim, liječenim zubima, također koristeći preparate na bazi vodikovog peroksida, karbamid peroksida i natrijevog perborata.

saznajte-naracasto (1)

Izbjeljivanje kod kuće (At Home Bleaching) podrazumijeva izradu udlage individualno izrađene za svakog pacijenta, te suradnju pacijenta na način da se oni sami pridržavaju svih uputa dobivenih od svog stomatologa. Za razliku od tog načina, postupak izbjeljivanja u ordinaciji (in-office power bleach) ne zahtijeva izradu udlage, puno je kraći, rezultati su brži a i provodi se pod kontrolom terapeuta. Opalescence Boost jedan je od preparata koji se koristi kod postupka izbjeljivanja u ordinaciji. Kemijski je aktiviran gel za izbjeljivanje zubi koji daje svjetlije zube već nakon 40 minuta u stomatološkoj stolici. Snažan 40 % vodikov peroksid kemijski se aktivira, tako da ne zahtijeva vruće i neugodno svijetlo za aktivaciju. Mnogi se pitaju da li je izbjeljivanje štetno za zube. Današnji preparati sadrže razne supstance koji izbjeljivanje čine sigurnim načinom za dobivanje željene boje. Tako i Opalescence Boost gel u svom sastavu sadrži kalij nitrat i fluoride (PF), gdje kalij nitrat djeluje na način da smanjuje osjetljivost zubi, dok fluoridi jačaju caklinu i smanjuju mogućnost nastanka karijesa.

Uspješnost i trajnost izbjeljivanja ovisi o Vašoj prirodnoj boji zuba, gdje rezultati pokazuju da je svjetlije, žute i smeđe nijanse zubi lakše izbjeliti od tamnijih, plavih i sivih nijansi. Također zubi čija je boja promijenjena zbog utjecaja tetraciklinskih antibiotika imaju manju mogućnost izbjeljivanja, a postupak je puno dugotrajniji. Zato je potrebno napraviti temeljiti pregled, te utvrditi postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje. Osim o Vašoj prirodnoj boji uspješnost i trajnost izbjeljivanja ovisi i o samoj  metodi izbjeljivanja zubi, ali i o Vašem načinu života i navikama nakon tretmana. Preporučljivo bi bilo da prestanete konzumirati proizvode i namirnice koje pouspješuju tamnjenje zubi, što se prvenstveno odnosi na prestanak pušenja.

Treba još napomenuti da izbjeljivanjem nije moguće posvijetliti postojeće ispune na zubima, pa je nakon izbjeljivanja potrebno zamijeniti stare ispune novima kako bi i oni odgovarali novoj situaciji. Moguća je i pojava prolazne preosjetljivosti zubi na hladno, što se može smanjiti primjenom sredstava za desenzibilizaciju zubi. Boja zubi biti će najstabilnija nekih 2 tjedna nakon tretmana, pa je poželjno u tom razdoblju izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, te ostalu pigmentiranu hranu i piće. Također se mogu koristiti paste za zube koje pospješuju i održavaju boju nakon izbjeljivanja.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.