Dječja stomatologija

djecja
Pedodoncija ili dječja stomatologija je grana stomatologije koja proučava razvoj zubi kod djece i prije svega ima preventivnu svrhu, odnosno ima cilj prolongirati pojavu prvog karijesa. Higijena predstavlja najvažniji faktor u budućem zdravlju, kako mliječnih tako i trajnih zubi.

PREVENCIJA KARIJESA

Izrazito je važno naučiti dijete održavanju dobre oralne higijene, ali i provoditi preventivne postupke u ordinaciji kako bi se prevenirao nastanak karijesa kako na mliječnim, tako i na trajnim zubima. Postoji nekoliko oblika prevencije karijesa kod djece. Jedan od češćih načina je pečaćenje fisura. Pečaćenje fisura provodi se na novoizniklim trajnim zubima. Fisure su udubine na griznim plohama zubi, koje mogu biti uske i duboke ili široke i plitke. Uglavnom se pečate fisure koje su uske i duboke, jer označavaju mjesta nakupljanja plaka, koja se izrazito teško mehanički (četkicom) čiste. Postupak je bezbolan, ne zahtijeva brušenje, već samo čišćenje fisura i zalijevanje pečatnim materijalom. Time se sprečava daljnje nakupljanje plaka i prevenira mogući nastanak karijesa. Zatim je svakako važno spomenuti fluoridaciju zubi kao prevenciju od karijesa. Fluor štiti caklinu zubi, čini ju otpornijom i jačom, te potiče remineralizaciju početne demineralizirane karijesne lezije. To znači da nije potrebno ukloniti sve karijesne lezije popravkom zubi, već je moguće provesti remineralizaciju na početnim karijesima.

saznajte-naracasto (1)

Fluoridacija se može provoditi pomoću fluoridnih lakova, gelova, otopina i pasta. Takav način fluoridacije provodi doktor dentalne medicine premazujući mliječne i trajne zube fluoridnim pripravcima, te se provodi 2-4 puta godišnje, ovisno o individualnom riziku pojedinog djeteta za nastanak karijesa. Osim u ordinaciji fluoridacija se može provoditi i kod kuće pomoću pasta sa fluorom. Ovakav oblik fluoridacije zahtjeva oprez pri izvođenju kako ne bi došlo do dentalne fluoroze zbog prevelike koncentracije fluora uslijed gutanja prevelikih količina paste ili krivog doziranja fluora. Iz tog razloga važno je pridržavati se uputa o uporabi i doziranju fluora ovisno o starosti djeteta. Kod djece u dobi od 6 mjeseci pa do 2 godine koristi se količina paste veličine zrna graška s koncentracijom fluora od 500 ppm. Djeca u dobi od 2 do 6 godina koriste jednaku količinu paste, ali s povećanom koncentracijom fluora od 1000 ppm. Posljednja skupina uključuje svu djecu stariju od 6 godina koja bi trebala koristiti pastu s 1450 ppm fluora jednako kao i odrasli u istisnutoj količini od 1-2 cm na glavi četkice.

PRVI POSJET STOMATOLOGU

Prvi posjet stomatologu poželjno je obaviti već prilikom nicanja prvih zubića, u dobi od 1. godine. Prvi pregled u tako ranoj dobi potreban je kako bi na vrijeme otkrili eventualne probleme u oralnom zdravlju djeteta, te kako bi dijete odabralo svog stomatologa. Također ima svrhu u pravodobnoj edukaciji i savjetovanju roditelja o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zubi, izbora zubne paste i četkice, te o važnosti pravilne prehrane. Također je važno da i roditelji osvijeste svoju djecu o važnosti održavanja zubi čistima i zdravima. Kada dijete malo poraste, treba započeti sa prilagodbom na stomatološku stolicu i sve što pregled kod stomatologa zahtijeva. Redovitim posjetima i kontrolama moguće je na vrijeme uočiti karijes ili neku od ortodontskih anomalija. Vrlo je važno da dijete stekne povjerenje u svog stomatologa i da odlazak u ordinaciju doživljava kao nešto potpuno prirodno, uz potpuno odsustvo straha te da tako bude spremno za obavljanje određenog zahvata, ako se za tim ukaže potreba.

Postoje razmišljanja da nije potrebno liječiti mliječne zube, jer će ispasti. Međutim takvo mišljenje u potpunosti je krivo. Naprotiv, mliječni zubi jednako su važni kao i trajni zubi i imaju svoju veliku funkciju. Oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast, te su iz tog razloga važni kako bi se prevenirale neke od ortodontskih anomalija (krivi položaj zubi). Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i stoga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije na caklini trajnih zubi. S toga ukoliko se karijes ipak pojavi na mliječnom zubiću svakako ga je potrebno sanirati. Na mliječne zubiće stavljaju se kvalitetni materijali, baš kao i na trajne, a kao motivacija djeci mogu se stavljati i ispuni u boji

Povezano

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.