Sedacija

Opće je poznato da je jedan od osnovnih i glavih razloga zanemarivanja oralnog zdravlja upravo strah od stomatologa. Naime, strah od stomatologa zahvaća i muškarce i žene; i djecu i odrasle; ljude s različitim razinama izobrazbe; bogate i siromašne; ali i same stomatologe. Ukoliko imate strah od zubara, znajte da niste jedini, već da puno ljudi oko Vas dijeli isti problem. Kako bi pobijedili strah od zubara za početak je važno znati koji oblik straha imate. Sam strah od stomatologa javlja se u 3 oblika; dentalna anksioznost, dentalni strah i najteži oblik dentalna fobija.

Dentalna anksioznost- označava strah od nepoznatog. Čest je oblik straha, te se često javlja u osoba koje se spremaju iskusiti neki dentalni zahvat po prvi puta.

Dentalni strah- označava strah od poznatog, neugodnog isustva kojeg je ta osoba jednom ili više puta doživjela na zubarskom stolcu. Često se takvo neugodno iskustvo javlja već kod ‘malih’ pacijenata, koji su prvi puta posjetili stomatologa tek kada ih je zabolio zub.

Dentalna fobija- označava najintenzivniji oblik straha od stomatologa. Takav oblik straha nema racionalnog uzroka (bol ili nelagoda), već se javlja kao emocionalna reakcija već na samu pomisao ili prisutnost stomatološkog osoblja ili instrumentarija.

Važno je naglasiti da strah od stomatologa može biti uzrok začaranog kruga (eng. vicious cycle of dental fear), gdje zbog straha pacijenti stalno odlažu odlazak kod stomatologa, što uzrokuje pogoršanje dentalnih tegoba i posljedičnog povećanja straha.

S obzirom na tako veliku pojavnost straha od stomatologa, razvile su se mnoge tehnike, metode i medikamenti koji se primjenjuju kako bi se pacijent opustio i osjećao ugodno u stomatološkoj ordinaciji. Jedna od metoda koja spada među najsigurnijim i najugodnijim metodama, je upravo SEDACIJA DUŠIČNIM OKSIDULOM!

Tehnika sedacije pacijenata je u upotrebi dugi niz godina u Americi i mnogim europskim zemljama. Namijenjena je i odraslima i djeci. Dušični oksidul, poznat kao i “rajski plin“, najčešći je izbor za sedaciju pacijenata s blagom do umjerenom anksioznošću, odnosno strahom od stomatoloških zahvata. Djelovanje plina osjeća se već nakon nekoliko minuta, a njegov učinak nestaje nedugo nakon prestanka udisanja, i to bez nuspojava, što ovu metodu čini pouzdanom za primjenu u svakodnevnoj praksi.

Dušični oksidul primjenjuje se inhalacijskim putem u kombinaciji sa kisikom pomoću posebne maskice za nos. Doza se prilagođava za svakog pacijenta posebno u skladu s njegovim potrebama, a pacijent je budan i može komunicirati. Dovodi do osjećaja opuštenosti, smanjuje stres, percepciju boli i tjeskobu, te na taj način olakšava suradnju s liječnikom, dok vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni. Dušični oksidul ne može izazvati duboku sedaciju i nema nikakvih štetnih posljedica, jer ne ulazi u niti jedan metabolički proces u organizmu i u potpunosti se izdiše. Osim što se primjenjuje kod pacijenata koji imaju neki oblik dentalnog straha, koristi se i kod pacijenata koji imaju povećani nagon na povraćanje, jer sam plin otklanja tzv. “gag refleks”, što ujedno olakšava neke postupke u dentalnoj ordinaciji kao npr. uzimanje otisaka zubi. Takva tehnika također je korisna kod dugotrajnih zahvata koji traju i do 4 sata, jer pacijent gubi osjećaj za vrijeme. Time je tretman pacijentima puno kraći i ugodniji.

Važno je naglasiti da sedacija nije zamjena za lokalnu anesteziju, već uzrokuje toliku smirenost kod pacijenata da su oni spremni bez straha prihvatiti cijeli terapijski postupak. Jedina prepreka za korištenje tretmana su opće zdravstvene kontraindikacije, zbog čega i pacijenti prije samog zahvata ispunjavaju detaljan upitnik kao bi se one eventualno otkrile.

Sedacija se najčešće koristi kod liječenja zubi kod djece ili kod dugotrajnih dentalnih zahvata u kirurgiji i implantologiji. Poznato je kako su djeca populacija koja se najviše boji postupka popravljanja zuba, a posljedica toga je i nedostatak suradnje s liječnikom. Stomatolog se suočava s neugodnošću pri radu i dugotrajnošću postupka liječenja. Kod djece koja imaju strah od stomatologa javlja se potreba za velikim zahvatima zbog uznapredovalog karijesa, budući da u zubarski stolac najčešće po prvi put sjednu zbog jake zubobolje i otekline. Iz tih razloga je izrazito važno da djeca od ranog djetinjstva posjećuju doktora dentalne medicine te kroz redovite i opuštene posjete prevladaju strah, stvore povjerenje prema stomatologu te steknu naviku održavanja pravilne higijene usne šupljine. Ovom je metodom moguće na potpuno siguran i neškodljiv način dijete riješiti straha, izbrisati traume i riješiti ga svih problema sa zubićima. Dijete je relaksirano i spremno na suradnju, što štedi vrijeme i olakšava rad liječniku i ostalom osoblju. Dugotrajno otvaranje usta kod zahtjevnih zahvata dodatan su problem u dentalnoj ordinaciji. Zbog osjećaja bržeg protoka vremena sedacija omogućuje pacijentu da lakše podnese takve zahvate. Stres kod pacijenta se znatno smanjuje što poboljšava suradnju osobito u najbitnijim trenucima zahvata. Navedeni zahvati se obavljaju mirno i u suradnji s liječnikom, a sve s ciljem što ugodnijeg i kvalitetnije obavljenog posla.

Cijeli postupak i sve navedene učinke potrebno je objasniti pacijentu prilikom prvog pregleda, kao i isplanirati tijek potrebnih zahvata. Već nakon prvog tretmana pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja, koji je znatno ugodniji i manje stresan.

U našoj Poliklinici tehnika sedacije dušičnim oksidulom provodi se pomoću Master Flux PLUS aparata. Tretman podrazumijeva udisanje plina preko maske koja se postavlja na nos. Uređaj ima automatsku kontrolu protoka i kontrolu miješanja dvaju plinova, dušičnog oksidula i kisika, kako bi se postigla idealna koncentracija plina za sedaciju pacijenta. Da bi vidjeli da li ste idealan pacijent za ovakvu metodu, molimo Vas da se naručite za prvi pregled na kojem ćete ispuniti detaljan upitnik o Vašem zdravlju kako bi ustanoviti da li postoji ikakva kontraindikacija za ovakvu metodu suzbijanja straha od stomatologa.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.